Turkije vaardigt arrestatiebevel Gülen uit
Buitenland

Turkije vaardigt arrestatiebevel Gülen uit.

Turkije heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Fethullah Gülen, de invloedrijke Turkse moslimgeestelijke die in zelfverkozen ballingschap leeft in de Amerikaanse staat Pennsylvania. 

In het arrestatiebevel, uitgevaardigd door een rechtbank in Istanbul, wordt Gülen beschuldigd van het plannen van de coup die op 15 juli mislukte en resulteerde in meer dan 250 doden. Het bevel is een stap in de richting van een formeel verzoek van Turkije om uitlevering van de Verenigde Staten. Turkse ambtenaren hebben gezegd dat dit verzoek wordt ingediend zodra het onderzoek naar de coup is afgerond, meldt The New York Times

Ankara heeft al bewijsmateriaal naar de VS gestuurd dat in de richting van Gülen wijst. De beste man zelf ontkent alle aantijgingen. Erdogan roept al sinds 2013 om het uitleveren van de islamitische geleerde. In 2014 werd ook al een arrestatiebevel tegen Gülen uitgevaardigd. Toentertijd werd hij beschuldigd van leiding geven aan een gewapende terroristische organisatie. 

Reactie Gülen 
Gülen veroordeelde het arrestatiebevel. Hij verweet de Turkse rechtbank "geen gerechtelijke onafhankelijkheid" te hebben. "Dit is het zoveelste voorbeeld van president Erdogans honger naar een autoritair systeem en het bewijs dat Turkije wegdrijft van een democratisch stelsel."

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →