Turkije wil nog steeds graag bij EU, en snel het liefst
Buitenland

Turkije wil nog steeds graag bij EU, en snel het liefst.

Wie dacht dat de Turken inmiddels niet meer bij de Europese Unie willen horen heeft het dus mooi mis: de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, heeft vandaag - een dag nadat president Erdogan als dictator opnieuw als president werd ingezworen aangegeven dat Turkije wil toetreden. Op korte termijn als het even kan.

Even voor de duidelijkheid: het land probeert al sinds 2005 om toe te treden en dat is tot op heden nog niet gelukt. Sterker nog, de gesprekken daarover liggen momenteel stil. Iets met dat de manier waarop Erdogan minderheden en politieke tegenstanders behandelt, een flink struikelblok vormt.

Snappen wij nou ook niks van. Turkije heeft immers de afgelopen jaren grote stappen gezet in het waarborgen van de democratische waarden die wij zo hoog in het vaandel hebben staan. Zo heerst er volledige persvrijheid, een onafhankelijke rechtelijke macht, heeft iedereen vrijheid van meningsuiting en wordt een maatschappijkritische houding altijd gewaardeerd.

Zou mooi zijn hè? Maar is uiteraard niet helemaal waar. De enige reden waarom 'Brussel' de stekker nog niet definitief uit de onderhandelingen heeft getrokken, is omdat Turkije een sleutelrol vervuld bij de aanpak van de vluchtelingencrisis. Maar de EU gaf eerder wel aan dat als Erdogan zichzelf meer macht toe-eigend, de deur definitief dicht valt. Misschien dat de EU zich nu eens uit kan spreken.

Alle artikelen geladen. Overzicht →