Turkije woest om aanhouding journalist in Poelenburg
Binnenland

Turkije woest om aanhouding journalist in Poelenburg.

De aanhouding van de 54-jarige Turks-Nederlandse journalist Fatih Özyar, die maandag in de wijk Poelenburg in Zaandam werd opgepakt, is niet in goede aarde gevallen bij onze vrinden van de Turkse regering. 

De Turkse regering heeft een verklaring opgesteld waarin zij hard uithalen naar het politieoptreden in Poelenburg. Zo staat er: 'We volgen bezorgd, met betrekking tot de vrijheid van meningsuiting en pers, de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland'.  De Turkse vereniging van journalisten (UMED) kan de aanhouding van de journalist ook niet begrijpen en beschuldigt ons land van censuur.

Niet legitimeren

De hermandad stelt echter dat Özyar zich niet eens als journalist heeft kunnen legitimeren. Zo was hij niet in het bezit van een politieperskaart of van een perskaart van de Nederlandse Vereniging van Journalisten. Daarnaast pleegde Özyar een misdrijf, door zich bij zijn aanhouding hevig te verzetten.

Haatmisdaad

De 'Erdogan-strijders' zijn nog niet klaar, zo weet het AD. Zij veroordelen ook "De media die de incidenten in Poelenburg uitzenden, met een vijandige houding tegen president Recep Tayyip Erdogan en ons land". De Turkse regering zegt het uitzenden als een 'haatmisdaad' tegen Turkije te zien.

Alle artikelen geladen. Overzicht →