'Turkije zal aanval op Jarablus steunen'
Buitenland

'Turkije zal aanval op Jarablus steunen'.

Als Syrische rebellen proberen de grensstad Jarablus te heroveren op Islamitische Staat kunnen ze rekenen op de steun van Turkije. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu vandaag gezegd. De rebellen hebben aangegeven dat een offensief ophanden is.

De toekomst van Jarablus is belangrijk voor de veiligheid van Turkije, zei Cavusoglu. Turkije wil voorkomen dat de Koerdische YPG-militie, die al delen van Noord-Syrië in handen heeft, het ook in het strategisch gelegen Jarablus voor het zeggen krijgt.

Aan de andere kant van de grens, in Karkamis, werden inwoners deze dag opgeroepen te vertrekken, nadat de stad was getroffen door mortiergranaten. Het Turkse leger schoot terug nadat zeker zeven projectielen waren ingeslagen, meldde CNN Turk.

De rebellen die door Turkije worden gesteund staan aan de Turkse grens klaar om de aanval op Jarablus in te zetten, zei een van hen. "De Turkse artillerie is nog niet gestopt. Dit is om de juiste omstandigheden te creëren voor de bevrijding van Jarablus", aldus de anonieme rebel over de beschietingen van Jarablus door het Turkse leger. Een andere rebel zei dat er zo'n 1.500 strijders klaarstaan voor het offensief.

Meer lezen over Islamitische Staat?
Alle artikelen geladen. Overzicht →