Turkije: Zweden, hou op met liegen
Buitenland

Turkije: Zweden, hou op met liegen.

Men heeft in Turkije als door een adder gebeten gereageerd op een tweet van de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken.

Margot Wallström pruttelde haar onthutsing over een controversiële uitspraak van het Turkse Constitutioneel Hof. Volgens Wallström is seks met kinderen onder de vijftien nu legaal bij de Osmanen. Dat is volgens Turken je reinste onzin en van woede riepen ze de Zweedse ambassadeur op het matje, aldus The Local

"Een minister van Buitenlandse Zaken moet geen leugens verspreiden en zou geen beschuldigende houding ten opzichte van Turkije moeten innemen", aldus de Turkse MinBuZa Mevlut Cavusoglu. "Kritiek, 'ja', maar dit is laster, een leugen."

Maar wat is er dan wel aan de hand?

Het Constitutioneel hof verklaarde een wet nietig die alle seksuele handelingen met kinderen onder de 15 onder seksueel misbruik schaart. Een lagere rechtbank had hiertoe aangezet omdat zij vond dat de wet geen onderscheid maakte tussen tiener- of peuterslachtoffers. Het parlement heeft zes maanden om een nieuwe wet te maken.

U kent Wallström misschien nog wel van het feit dat zij het zich uitgebreid laat fêteren door de Zweedse vakbonden. De Israëliërs hoeven haar ook al niet meer te zien nadat ze wel heeeull kritisch was over de Palestina-kwestie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →