Turks-Cubaanse ruzie om Che
Buitenland

Turks-Cubaanse ruzie om Che.

Was de marxistische rebel Che Guevara (1928 – '67) een moordenaar en een bandiet? İsmail Kahraman, de parlementsvoorzitter van Turkije, meent van wel, maar daar is Cuba het hartgrondig mee oneens. Che speelde op het Caribische eiland belangrijke rollen in Castro's revolutie en is een krachtig symbool door heel Latijns-Amerika en zelfs daarbuiten.

Ook in Turkije sieren veel jongeren zich met Che's logo, bijvoorbeeld op t-shirts en badges, tot onvrede van Kahraman. Volgens nieuwssite Hürriyet deed de politicus zijn uitspraken gisteren, tijdens een bijeenkomst over veroveringen door de Ottomanen. Als oplossing ziet Kahraman dat de Turkse jeugd beter geïndoctrineerd wordt over de eigen historie, die volgens hem een aaneenschakeling van trotse momenten is.

Alberto Gonzales Casals, de Cubaanse ambassadeur in Ankara, is echter woest om de opmerkingen en noemt ze "onacceptabel". "Ik wil best geloven dat de uitspraken van de parlementsvoorzitter verband houden met misverstanden en desinformatie over de geschiedenis van Che Guevara", zei de diplomaat. Volgens hem hadden zelfs Cuba's "ergste vijanden niet zulke dingen over Che gezegd". 

Casals beweert dat veel Turken hem hebben gebeld om steun te betuigen. Aan de machtgrijpers in Ankara heeft hij om opheldering gevraagd over de uitspraken. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →