Erdogan wil verlenging noodtoestand
Buitenland

Erdogan wil verlenging noodtoestand.

Het lijkt erop alsof Turkije de staat van beleg voorlopig niet opheft, want de Nationale Veiligheidsraad van het land heeft geadviseerd de noodmaatregelen die werden ingesteld na de mislukte coup van 15 juli te verlengen. De Raad, die bestaat uit politieke en militaire leiders, wordt voorgezeten door president Recep Erdogan. 

Doel van de verlengde noodtoestand is "het beschermen van rechten en vrijheden van burgers", aldus de Orwelliaanse verklaring. Volgens persbureau AP is het onduidelijk tot wanneer de verscherpte veiligheidsmaatregelen, die gepaard gaan met onder meer massa-arrestaties en verhevigde censuur, zullen duren. 

Ankara beweert dat de in de VS woonachtige moslimgeestelijke Fethullah Gülen achter de poging tot een staatsgreep zit, maar die ontkent de aantijgingen in alle toonaarden.

Gülen en veel andere tegenstanders van Erdogan beweren juist dat de president zélf organisator is van de gefaalde 'coup'. De AKP-boss zou een valse vlag-operatie hebben beraamd om zijn partij meer macht binnen het staatsapparaat te geven. 

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →