Liveblog: Couppoging Turkije
Buitenland

Liveblog: Couppoging Turkije.

Het Turkse leger heeft verklaard de macht te hebben overgenomen. Dat gebeurde even nadat premier Binali Yildirim had gemeld dat een klein deel van het leger een poging tot een coup had gedaan.

In een verklaring vandaag zegt het leger onder andere dat de mensenrechten zullen worden gerespecteerd en dat alle banden met het buitenland zullen worden gehandhaafd. Verder zal de wet worden gehandhaafd en de eerste prioriteit blijven.

Diverse bronnen melden dat zowel televisie als mediaplatforms in het land geblokkeerd zijn. Ook zou de stafchef van het Turkse leger in gijzeling zijn genomen door militairen. 

Ook zouden er tanks bij het vliegveld Atatürk bij Istanboel zijn gesignaleerd, schrijft de NOS. Vluchten zijn geannuleerd en er zouden schoten gehoord zijn in de nabijheid van het vliegveld. Volgens berichten hebben militairen de Turkse politie ontwapend. Inmiddels zou het vliegveld weer zijn verlaten door de militairen.

Update 02.01 uur:

Het ANP meldt bij monde van de Turkse premier dat de situatie in Ankara onder controle is. Tot zover onze updates voor deze nacht. Lees hieronder vooral de gebeurtenissen van de avond nog eens rustig terug, de Nederlandse reacties, en welke gevolgen de staatsgreep had. Morgenochtend pakken we de boel om 08.00 uur weer op. Zelfde tijd, zelfde plaats. Welterusten!

Update 01.18 uur:

Een helikopter met aan boord plegers van de staatsgreep in Turkije zou zijn neergeschoten door een straaljager van de Turkse luchtmacht. Dat meldde televisiezender NTV.

Update 01.15 uur:

Bij gevechten bij het hoofdkwartier van speciale eenheden in Ankara zouden zeventien politiemensen om het leven zijn gekomen. Dat meldde het staatspersbureau Anadolu. Het is de eerste melding van doden sinds het begin van de staatsgreep.

Update 00.57 uur:

De leiding van het Turkse leger heeft alle militairen opdracht gegeven terug te keren naar de kazernes. Dat meldde de Turkse premier Binali Yildirim volgens het ANP. Of de militairen aan de opdracht gehoor geven is vooralsnog onduidelijk.

Yildirim noemde de plegers van de staatsgreep "verraders''. Hij riep het volk, net als eerder president Recep Tayyip Erdogan deed, op om de straat op te gaan en te demonstreren tegen de coup. "Turkije is geen derdewereldland", aldus de premier. 

Update 00.54 uur: 

Mensen verzamelen zich ondertussen bij het Turkse consulaat in Rotterdam.

Update 00.41 uur:

Bij de afgesloten bruggen over de Bosporus in Istanbul zouden drie gewonden zijn gevallen doordat militairen het vuur openden op demonstranten. Dat meldde CNN Türk.

 

Waar Erdogan eerder riep dat Gülen achter de coup zou zitten, ontkent diezelfde Gülen dat ten stelligste en schaart zich achter Erdogan. Inmiddels meldt de NOS op basis van Italiaanse media dat Erdogan onderweg is naar Rome in Italië. Daar zou zijn zoon ook al zitten.

De moskeeën in Istanboel laten inmiddels oproepen horen tot gebed. Er wordt via Twitter bovendien gezegd dat de moskeespeakers mensen oproepen naar buiten te gaan en Erdogan te steunen. Met potten en pannen wordt er lawaai gemaakt.

Update 00.13 uur:

Tanks openen vuur bij Turks parlement in Ankara. Op onderstaande tweet probeert de menigte de tank tegen te houden.

Update 00.06 uur:

De straten lijken vol te stromen met mensen, ondanks de avondklok die het leger instelde.

 Het leger laat mensen bij de omroep gaan, "maar bij verzet schiet ik je neer".

 

Update 00.02 uur:

Update 00.00 uur:

De kersverse Briste minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft een reactie gegeven.

Update 23.53 uur:

Erdogan heeft via Twitter van zich laten horen. Hij wil dat het volk de democratie bewaakt en naar pleinen en vliegvelden gaat om te vechten.

Via het ANP wordt gemeld dat de poging tot een staatsgreep in Turkije goed voorbereid lijkt te zijn en niet het werk van "een paar kolonels" is, aldus een EU-bron die Turkije in de gaten houdt als kandidaat-lidstaat.

Update 23.43 uur:

Een vliegtuig van de KLM was het eerste vliegtuig dat weer moet terugkeren nadat het bijna aankwam in Istanbul.

Update 23.39 uur:

Erdogan op FaceTime! Klik hierrrrrr (want embedcode geblokkeerd). Bronnen op Twitter melden dat R-Dog het volk oproept om naar buiten te gaan, en dat hij ervan overtuigd is dat de staatsgreep zal mislukken. "We gaan dit snel rechttrekken, de mensen van de coupe zullen we straffen", aldus de volgens eigen zeggen nog zittende baas. Hij is momenteel onderweg naar Ankara om de boel op te lossen.

Update 23.25 uur:

Het leger heeft een avondklok ingesteld voor het hele land. Burgers zijn massaal aan het pinnen geslagen in winkels en bij automaten buiten.

Hieronder de livestream van staatszender TRT Haber, waarop het leger haar statement laat voorlezen door een leuke, ietwat bezwete dame. 

 

 

 

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →

  Registeren.

  Stop! Je bent nog niet helemaal klaar om te reaguren.

  • Klik op de activatielink in de e-mail.
  • Er verschijnt een melding dat de activatie gelukt is.
  • Je account is nu geactiveerd en je kunt reaguren.
  Sluiten