Turkse centrale bank heeft lef: negeert Erdogan
Buitenland

Turkse centrale bank heeft lef: negeert Erdogan.

Wij verwachten binnenkort dat het voltallige bestuur van de Turkse centrale bank moet opstappen: tegen de zin van economisch wonder en president der Turken Erdogan in heeft de bank het belangrijkste rentetarief fors verhoogd om de uit de hand gelopen inflatie in het land te beteugelen.

Extra klap voor de president: na de rentestap ging de koers van de lira omhoog. De druk van Erdogan zorgde kort daarvoor juist nog voor een nieuwe dip in de dit jaar al flink gedaalde waarde van de Turkse lira, maar die werd ruimschoots weggepoetst.

Erdogan houdt er een onorthodoxe theorie op na dat renteverhogingen leiden tot snellere prijsstijgingen. Bankiers en economen gaan doorgaans juist uit van het tegenovergestelde. Renteverhogingen worden normaliter dan ook toegepast om stijgingen van de inflatie te beteugelen, zoals ook nu dus gebeurd is.

Wist u trouwens dat de president - tevens sinds gisteren hoofd van het Turkse staatsfonds - terwijl zijn volk kromligt een nieuw vliegtuig ter waarde van 400 miljoen dollar ingebruik heeft genomen?

Alle artikelen geladen. Overzicht →