Turkse en Marokkaanse NL'ers vangen uitkeringsbot 

26 maart 2018 - 11:19

Sommige gepensioneerde immigranten uit Marokko en Turkije, die volgens velen een groot aandeel hebben in de opbouw van Nederland, hebben in werkelijkheid te weinig AOW opgebouwd om van te leven en vroegen daarom gretig een extra bijstandsuitkering aan.

Leuk en aardig, maar de Sociale Verzekeringsbank wilde daarvoor wel graag een burgerservicenummer (BSN) uit het herkomstland ontvangen, zodat er kon worden nagegaan of men in die landen nog inkomsten derft. Kleine moeite wanneer er niets te verbergen valt, lijkt ons. Grote moeite voor de personen in kwestie, want zij weigerden die te verstrekken.

'Wij worden gediscrimineerd'

Zogenaamd omdat de Turkse en Marokkaanse autoriteiten misbruik zouden kunnen maken van het het Nederlandse informatieverzoek. Goed, de SVb zette de bijstandsuitkeringen (want zo gaat dat: eerst ontvangen en daarna stoppen/terugbetalen) stop. "Discriminatie", zo stelden de boze immigranten.

Die redenering slaat nergens op, zo oordeelde de Centrale Raad van Beroep vanmorgen. De SVb deed alleen maar onderzoek omdat de bijstandsaanvragers minimaal dertien weken per jaar in Marokko en/of Turkije bivakkeerden. Ook het opvragen van buitenlandse sofi/BSN-nummers mag gewoon. Kortom: Wie niet alle benodigde informatie verstrekt, vist achter het uitkeringsnet.

Geen hoger beroep mogelijk

Off the record: In twee van de zeven aangespannen zaken werd de SVb in het ongelijk gesteld. Dat kwam door een 'procedurefout'. In de overige vijf zaken werd de bank in het gelijk gesteld. Tegen de uitspraak kan geen beroep worden aangetekend.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie