Turkse journalist geeft toch lezing in Amsterdam 

25 oktober 2017 - 13:50

De in Duitsland ondergedoken journalist Can Dündar komt tóch een lezing geven in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Dündar had de lezing eerder afgezegd nadat de Turkse justitie Interpol had verzocht de journalist te arresteren.

De gemeente Amsterdam heeft de garantie gegeven dat de journalist niet gearresteerd zal worden. Daarom wil Dündar nu alsnog afreizen naar de hoofdstad. 1 november geeft hij daar de Vrijheidslezing.

Op de site van de Balie valt te lezen:

''In mei 2016 overleefde Dündar een aanslag op zijn leven. Op weg naar de rechtbank werd hij beschoten door een man die hem uitschold voor ‘verrader’. Na de aanslag werd Dündar veroordeeld tot 6 jaar cel. Zijn functie als hoofdredacteur legde hij neer en vluchtte naar het buitenland. Het paspoort van zijn vrouw, Dilek Dündar, werd ingenomen, waardoor zij ondertussen al meer dan een jaar gescheiden van elkaar moeten leven.''

Can Dündar: ''Erdogan wants to use Interpol as his personal police force in Europe. If Interpol and the European governments want to help him, that’d be their choice. We will challenge it. Thus I decide to come to De Balie, whatever the risks are.''

De oud-hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet is veroordeeld tot vijf jaar cel voor het onthullen van staatsgeheimen. De staatsgeheimen betreffen beelden waarop zichtbaar is dat het Turkse leger Syrische rebellen bewapent.
Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie