Turkse minister klaagt NL aan
Buitenland

Turkse minister klaagt NL aan.

Fatma Betül Sayan Kaya, de Turkse minister die vorige maand ons land uit werd gezet toen zij naar Rotterdam kwam voor een campagnebezoek, spant een rechtszaak aan tegen de Nederlandse overheid. 

"Het is juridisch nog steeds niet duidelijk op welke grond de minister onder dwang en onder politie-escorte naar Duitsland werd uitgezet", aldus de Turks-Nederlandse advocaat Ejder Köse tegen het AD. "Burgemeester Aboutaleb gaf opdracht haar het land uit te zetten, maar heeft daar, tegen de regels in, geen schriftelijke verklaring met uitleg voor gegeven."

Omdat de minister volgens het internationaal recht geen speciale status heeft, kon zij volgens de Nederlandse regering het land uitgezet worden, staat in een brief van de regering aan de Tweede Kamer. Alleen staatshoofden, regeringsleiders en ministers van Buitenlandse Zaken, in Nederland geaccrediteerd of aangemeld diplomatiek en consulair personeel en buitenlandse functionarissen die op uitnodiging van Nederland op officiële missie zijn kennen deze status. "Minister Kaya viel binnen geen van deze categorieën", zo is te lezen in de brief.

Alle artikelen geladen. Overzicht →