Turkse oppositie: 'Regering bouwt Baath-regime'
Buitenland

Turkse oppositie: 'Regering bouwt Baath-regime'.

Met het democratisch gehalte van Turkije is het niet best gesteld, zegt oppositieleider Kemal Kılıçdaroğlu. Volgens de chef van de Republikeinse Volkspartij (CHP) is regeringspartij AKP bezig een dictatoriaal regime te creëren zoals in het huidige Syrië en in het Irak onder Saddam Hoessein.

"Turkije verwijdert zich in hoog tempo van de democratie en transformeert tot een spionagestaat. Ze bouwen hun eigen Baath-regime", aldus Kılıçdaroğlu, die volgens nieuwssite Hürriyet zware kritiek had op de noodmaatregelen van de regering in de nasleep van de staatsgreep van juli. Op de dag waarop hij zijn uitspraken deed werden nog dertien arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen journalisten en chefs van de kritische krant Cumhuriyet.

Kılıçdaroğlu: “De laatste decreten voortvloeiende uit de crisissituatie geven blijk van coup-opportunisme. Universiteiten en rectoren worden duidelijk onder druk gezet. De noodmaatregelen duiden op een intentie om de staat van verscherpte veiligheid te verlengen en daarbij het parlement te passeren.”

De laatste decreten van president Recep Erdogan geven hem grote macht bij de benoeming van rectoren van universiteiten. Ook zijn nieuwe beperkingen opgelegd voor het contact tussen advocaten en hun gedetineerde cliënten.

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →