Turkse vice-premier: 'Wij gaan Gülen-netwerk slopen'
Buitenland

Turkse vice-premier: 'Wij gaan Gülen-netwerk slopen'.

De Turkse vice-premier Mehmet Simsek is van plan om alles wat ook maar iets met de geestelijke Fethullah Gülen te maken heeft volledig uit te roeien.

Tot op heden zijn er sinds de mislukte couppoging in Turkije al 66.000 militairen, ambtenaren, rechters, onderwijzers en journalisten ontslagen of opgepakt. Zij zouden banden hebben met de in de VS wonende Gülen. Simsek vindt het niet meer dan logisch dat er 42.000 leraren op non-actief zijn gesteld en zegt: "Alles is gericht op het totaal uitroeien van het Gülen-netwerk. De scholen waar de geschorste leraren les gaven, waren de bronnen om nieuwe aanhangers te rekruteren."

In Europa wordt er gevreesd voor de zuiveringen in Turkije én over de eventuele herinvoering van de doodstraf, zo weet het AD. Ook daar heeft Simsek nog wel iets over te vertellen en heeft zelfs een tip voor Nederland: "Het zou goed zijn als Nederland de aard van het terroristische Gülen-netwerk goed zou kennen. Het vernietigen hiervan is ook in het belang van de EU. Het slagen van de coup zou chaos hebben opgeleverd."

Alle artikelen geladen. Overzicht →