Tweet kostte Plasterk 5.800 euro
Binnenland

Tweet kostte Plasterk 5.800 euro.

Waar Ronald Plasterk al eens in de problemen kwam nadat hij een niet-bestaand afluisterschandaal in de ether slingerde, is het deze keer een enkel webplempsel dat hem flink wat duiten kost. Voor zijn tweet over een uitspraak van politicus Jos van Rey, moest de minister van Binnenlandse Zaken 5.800 euro neertellen voor juridisch advies.

Plasterk reageerde in april met zijn tweet op een uitspraak van Jos van Rey, oud-wethouder van Roermond en voormalig VVD-politicus. Van Rey staat terecht voor onder meer corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie rond een burgemeestersbenoeming. Hij beweerde dat binnen politieke partijen wel vaker vertrouwelijke informatie over burgemeestersbenoemingen wordt gedeeld, wat volgens Plasterk 'niet waar' was.

Kostbaar advies

De minister werd vervolgens door de verdediging in de rechtszaak tegen Van Rey opgeroepen als getuige, omdat hij zich als politicus rechtstreeks met de strafzaak bemoeid zou hebben. Plasterk vroeg hulp aan de Landsadvocaat in de voorbereiding van de rechtszaak, blijkt uit documenten die RTL Nieuws opvroeg bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Aan dat advies hing een prijskaartje van 5.800 euro.

Ook brachten ambtenaren in de aanloop naar de rechtszaak in kaart hoe vaak er bij burgemeestersbenoemingen gelekt is. Sinds 2012 zijn 103 burgemeesters benoemd en bij elf daarvan waren onregelmatigheden. In twee gevallen ging het om het delen van vertrouwelijke informatie.

Alle artikelen geladen. Overzicht →