Typisch: Politiek verergert nachtmerrie die spierziekte ALS heet

Typisch: Politiek verergert nachtmerrie die spierziekte ALS heet 

31 maart 2022 - 14:35

Niet normaal kunnen bewegen in je eigen leefomgeving klinkt als iets voor gevangenen, maar voor ALS-patiënt Dirk van Willigen is het de dagelijkse werkelijkheid. ALS is een ziekte waarbij spierfuncties één voor één uitvallen. De gemiddelde levensverwachting na diagnose is drie tot vijf jaar. Tijd die Dirk graag waardevol wil doorbrengen, maar daarvoor is hij afhankelijk van zijn gemeente.

Die gemeente (Ede) slaagt er niet in om zijn verzoek via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) tot een uitbouw van zijn huis uit te voeren, terwijl Dirk dit al in oktober vorig jaar heeft ingediend. “Je mag het niet zeggen bij die kinderen”, vertelt hij wijzend naar zijn gezin. “Maar voor mij hoeft het niet meer. Sorry.” De pijnlijke conclusie is dat gemeentes niet in staat zijn hun taak uit te voeren. Binnen de wettelijke termijn van zes weken reageren op Wmo-aanvragen lukt soms niet eens.

Conny van der Meijden en Johan Meijerhof, beiden ALS-patiënt en lid van ALS Patients Connected, constateren willekeur bij de afhandeling van Wmo-aanvragen door gemeentes. Dit betekent dat de ene ALS-patiënt wel die rolstoel krijgt, terwijl de ander op datzelfde hulpmiddel maanden moet wachten. Johan en Conny kennen pijnlijke verhalen: “Je wilt niet weten hoeveel hulpmiddelen er worden verstrekt terwijl de patiënt net in de kist ligt.”

Het kan niet langer zo, dit lijkt op een parodie van een verzorgingsstaat. Dan maar verhaal halen bij het Rijk. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen stelt: “Als de Rijksoverheid dit zou doen, dan zouden we die schrijnende situaties ook niet kunnen voorkomen. Die zijn inherent, helaas, aan het functioneren van de overheid.” Kortom, de 1.500 ALS-patiënten hoeven geen generaal pardon te verwachten. Wees gerust, bij ontevredenheid is daar altijd nog de rechter volgens de staatssecretaris. De politiek gaat toch zeker niet zelf iets oplossen!

Benieuwd of de staatssecretaris later nog wel met oplossingen komt? Kijk hier de Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml