'U belemmert expats in Nederlandse taalontwikkeling'
Binnenland

'U belemmert expats in Nederlandse taalontwikkeling'.

Luxe arbeidsmigranten klagen steen en been dat zij nergens terecht kunnen met hun kundigheid op het gebied van de Nederlandse taal. Nederlanders zouden wanneer zij met een nieuwkomer spreken, gemakshalve veel te snel overstappen op Engels. Daardoor ontneemt u een expat dus de kans zijn taal- en spreekvaardigheden te verbeteren.

Speciaal om u hiervan bewust te laten worden, wordt vandaag in Den Haag door het Direct Dutch Institute voor de vierde keer een 'Spreek Nederlands Dag' georganiseerd. Expats zullen u in de Haagse binnenstad de hele dag confronteren met uw luiheid en lopen met buttons rond waar 'spreek Nederlands met mij' op staat.

Ondertussen wordt er door het instituut gecontroleerd of obers in café of restaurant de tijd nemen klanten met gebrekkig Nederlands in onze taal te woord te blijven staan. Het meest geduldige ober-team krijgt aan het eind van de dag een trofee voor hun geduld.

Expats wonen gemiddeld tussen de twee en vier jaar in Nederland. Zij zijn hoogopgeleid en harken maandelijks veel centjes binnen. Volgens De Telegraaf verblijven er momenteel zo'n 500.000 expats in Nederland.

Zanger Kenny B. schreef zelfs een liedje waarin hij luid en duidelijk verzocht Nederlands met hem te spreken:

Alle artikelen geladen. Overzicht →