U bent niks gewend: 'ambulance te druk met onzin'
Binnenland

U bent niks gewend: 'ambulance te druk met onzin'.

Deze week wordt er in de grote steden actie gevoerd voor hoger loon en vooral verlaging van de werkdruk in de ambulancezorg. Dat laatste hoeft echter niet zo moeilijk te zijn, want het blijkt dat u tegenwoordig voor elke kneuzing of sneetje al snikkend aan de lijn hangt voor een ambulance.

Doordat zo vaak 112 gedraaid wordt is het ook niet zo gek dat ambulancebroeders bedolven worden onder het werk, vindt verpleegkundige Gert Terink. In Het Parool doet hij een boekje open over zijn werkdag om het probleem in kaart te brengen.

Zo werd hij op een willekeurige zaterdag opgetrommeld voor een jongen die een voetbal tegen zijn hoofd heeft gehad, een dame die haar enkel heeft verstuikt terwijl haar man gewoon een auto heeft en een Engelse toerist die te dronken was om op zijn eigen benen te staan. Mensen die 'nekklachten' hadden na een ongeval maar wel doodleuk schadeformulieren stonden in te vullen. 

"Mensen denken gelijk dat ze doodgaan", vat Terink het probleem samen en zegt dat dit typisch een stadsprobleem is. Blijkbaar zijn de mensen daar niks meer gewend. Op het platteland zijn de mensen taai en vindt je geen jankers: "In de polder bellen mensen pas als ze onder de trein liggen."

Dus mensen, neem een voorbeeld aan het plattelandsvolk, stel u niet zo aan en beloof voortaan beterschap. Pas als u echt doodgaat een ambulance bellen. Deal?

Alle artikelen geladen. Overzicht →