'U bent beperkt vatbaar voor populisme'
Binnenland

'U bent beperkt vatbaar voor populisme'.

Politiek Nederland kan opgelucht adem halen. U bent namelijk maar 'beperkt vatbaar' voor populisme, blijkt uit Europees onderzoek (dus dan is het waar, want cijfers liegen niet). Britten en Fransen zijn wat dat betreft het ergste en Duitsers juist minder erg. 

"De onderzoekers stelden dezelfde vragen aan representatieve aantallen respondenten in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Hun conclusie: Duitsland is het minst 'vatbaar' voor populisme, Frankrijk en Groot-Brittannië het meest. Nederland zit ertussenin", staat te lezen in de Volkskrant.

Fransen en Britten blijken namelijk, meer nog dan Nederlanders, behoefte te hebben aan een sterke leider (blijkbaar een goede graadmeter voor populisme). U als Nederlander stemt ook eigenlijk meer uit overtuiging dan uit protest. Terwijl Franse en Duitse kiezers juist veel meer geneigd zijn tot tegenstemmen. Stemmen uit overtuiging doen trouwens vooral hogeropgeleide kiezers, laagopgeleide teringtokkies stemmen uit protest.

Zo, weten we dat ook weer. Het onderzoek zou eigen vooral de heersende ontevredenheid onder burgers over de politiek laten zien: "Ontevredenheid lijkt vooral de politiek en politici te gelden en minder 'politieke instituties' zoals democratie, de EU, de euro en de vakbonden."

Alle artikelen geladen. Overzicht →