
'U bent doodsbang voor droogte en overstromingen'
De Nederlander anno nu is doodsbang om door een natuurramp getroffen te worden. Of in elk geval, banger dan dat het was in 2020. Rampen waar wij bang voor zijn betreffen dijkdoorbraken en overstromingen vanuit zee enerzijds, en juist droogte anderzijds meldt Rijkswaterstaat op basis van een onderzoek van onderzoeksbureau Kantar.
In 2020 was bijna veertig procent van de Nederlanders bang voor droogte, tegenover 42 procent drie jaar later. Een kwart van de Nederlanders dacht drie jaar geleden door een dijkdoorbraak of een overstroming vanuit zee getroffen te kunnen worden en nu geldt dit voor respectievelijk 36 procent en 31 procent.
Nederlanders in het westen maken zich daarbij meer zorgen dan landgenoten uit het oosten en zuiden (gek hè als je vijf meter onder NAP leeft, maar goed). Grappig genoeg wordt ondanks alle angst het gevaar onderschat door Nederlanders. Rijkswaterstaat meldt dat de gemiddelde Nederlander denkt dat 47 procent van Nederland kwetsbaar is voor overstromingen, terwijl dit in werkelijkheid 60 procent is.
{{comment.text}}