U bent (ietsje) vaker bij uw kind
Binnenland

U bent (ietsje) vaker bij uw kind.

Goed nieuws voor iedereen die het eens was met Justin Trudeaus "because it's 2015": vaders nemen iets vaker ouderschapsverlof op dan tien jaar geleden. 

Het gaat om 11 procent van de vaders, meldt BNR op basis van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tien jaar terug ging het nog om 6 procent. "Toch wel een duidelijke toename", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Maar het is wel duidelijk een minderheid van de mannen die dat doet." 

Bij de moeders gaat tegenwoordig 22 procent met ouderschapsverlof versus 13 procent tien jaar geleden. Zij gaan ook vaker parttime werken na het baren. Jonge vaders daarentegen gaan zelfs vaker fulltime werken. "Dat wijst er ook op dat voor veel mannen de carrière toch een stukje belangrijker is dan voor jonge vrouwen", aldus Van Mulligen. 

Wel behoefte, geen verlof

Tot slot zijn er nog de mensen die wel behoefte hebben aan verlof, maar dit niet opnemen. Dat aantal is de afgelopen tien jaar nauwelijks afgenomen. Mannen nemen vaak geen verlof op omdat dit slecht is voor hun carrière, vrouwen doen dit niet omdat het voor hen financieel niet haalbaar is. 

Sinds 2015 is het voor ouders met kinderen jonger dan acht jaar oud makkelijker om ouderschapsverlof op te nemen. 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →