U bent tegen belastingcompensatie koning
Binnenland

U bent tegen belastingcompensatie koning.

Ruim driekwart van alle Nederlanders is tegen de compensatie die onze koninklijke familie krijgt over de inkomstenbelasting die het moet betalen. Morgen debatteert de Tweede Kamer over deze constructie.

Maar liefst 78 procent van de Nederlanders is tegen, blijkt na een peiling van het EenVandaag opiniepanel. In 1973 is afgesproken dat het Koninklijk Huis belasting moet betalen over zijn vermogen, maar twee weken geleden bleek dat er door de Oranjes een compensatie gevangen wordt voor deze betalingen. 

De helft van de deelnemers vindt dat de koninklijke familie er goed aan zou doen om het geld wat het sindsdien gekregen heeft aan de overheid terug te geven. Naar schatting hebben Willie en consorten in de afgelopen jaren in totaal een slordige zeven miljoen euro aan compensatie opgestreken.

U gaf Wimlex een speedboot

Willem-Alexander kreeg in 2015 866.000 euro aan loon op zijn rekening gestort, daarnaast worden ook al zijn 'persoonlijke en materiële uitgaven' vergoed, wat neerkomt op een slordige 4,5 miljoen euro. Dit zijn onder meer vliegkosten en personeel. Van zijn loon kocht hij onder andere een nieuwe speedboot in 2014.

Alle artikelen geladen. Overzicht →