'U betaalt veel meer voor koningshuis dan begroot' 

24 april 2018 - 11:32

Het is weer bijna Koningsdag! De dag waar we natuurlijk allemaal naar uitkijken omdat we dan de hele dag kunnen feesten en legaal op straat een biertje kunnen drinken zo Oranjegezind zijn, maar ook een moment voor tegenstanders van het Koningshuis om nog eens van zich te laten horen. 

Zo hebben we de verder totaal niet bevooroordeelde onderzoekers van het Republikeins Genootschap. In hun rapport 'De kosten van het koningshuis' leggen zij uit dat het Nederlandse koningshuis niet alleen een van de rijkste van Europa is, maar ook een van de duurste.

Het totale bedrag wat de belastingbetaler jaarlijks aan Zijne Majesteit WimLex en familie kwijt is zou neerkomen op liefst 350 miljoen euro, dat is ruim acht keer zoveel als officieel begroot (42 miljoen).

Dit komt door een reeks aan 'verborgen kosten', zoals de kosten voor beveiliging en misgelopen belastinginkomsten. Daarnaast geven ook gemeentes extra geld uit aan Koningsdag die niet in de officiële begroting staan.

Rijksvoorlichtingsdienst: rapport = onzin

Zal allemaal wel, maar volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dit onderzoek gebaseerd op pure "giswerk". Zo worden de kosten voor beveiliging nooit openbaar gemaakt, want we moeten tenslotte kwaadwillenden niet wijzer maken dan ze al zijn.

Daarnaast betaalt de koning, hoewel onze vorst wel fiscale voordelen heeft, net als iedere burger 'gewoon' belasting. Alleen al daarom kan het rapport volgens de RVD niet kloppen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.