U discrimineert massaal zwangere vrouwen
Binnenland

U discrimineert massaal zwangere vrouwen.

Zwangere vrouwen en jonge moeders worden nog steeds veel gediscrimineerd op hun werk. Ze dienen er amper klachten over in omdat het volgens de vrouwen "niets uithaalt". Slechts één op de zeven vrouwen heeft wel eens een officiële melding gemaakt van discriminatie. 

Dat blijkt uit een enquête gehouden door TNS NIPO in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens. Tussen maart 2012 en maart 2016 kregen zo'n 1.000 zwangeren de enquête, weet het ANP.

De afgelopen vijf jaar is het aantal meldingen bij het college wel toegenomen. Waar dat gemiddeld vijftien meldingen per jaar was is dat ineens 44 per jaar geworden. Het college denkt dat vooral de reclamecampagnes voor de stijging hebben gezorgd. Ook blijkt dat zwangeren in 2012 net zoveel gediscrimineerd werden als in 2015.

Eén op de tien van de geënquêteerde vrouwen zegt dat er een promotie, salarisverhoging of opleiding geweigerd is omdat ze zwanger waren. Elf procent werd er expliciet om afgewezen. Discriminatie komt onder meer voor bij de sollicitatieprocedure, het sluiten of beëindigen van een arbeidscontract en het regelen van arbeidsvoorwaarden.

Het College voor de Rechten van de Mens vraagt nu de overheid om met een gericht actieplan tegen zwangerschapsdiscriminatie te komen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →