U HAAT sap
Binnenland

U HAAT sap.

Geen vruchtensap meer voor u: de stiekeme dikmakers worden massaal afgezworen. In 2013 werd er nog 756 miljoen liter sinaasappelsap, dubbeldrank en dergelijke verkocht. Vorig jaar was dat gedaald naar 698 miljoen liter. 

Marktonderzoeksbureau IRI verwacht dat er dit jaar nog maar 639 miljoen liter van de suikerdranken zal worden verkocht, meldt het AD. Er is geen enkel product in de supermarkt waarvan de verkoop zo snel daalt. Die bruine suikerhoudende drank zonder vruchtensap, cola, daalt bijvoorbeeld maar met 4 procent per jaar. 

Lange tijd dachten mensen dat het sap van uitgeperste sinaasappeltjes gezond was, maar die tijd is voorbij. "Door berichtgeving in de media zijn consumenten zich ervan bewust geworden dat ook vruchtensappen veel suikers en calorieën bevatten", aldus de directeur van IRI. Zelfs net zoveel als frisdranken, blijkt uit onderzoek. 

Lege calorieën

Bovendien blijven de gezonde vezels vaak achter in de pers, waardoor ook het verzadigde gevoel uitblijft. "Daardoor klok je zo een hoop lege calorieën naar binnen. Vandaar dat wij adviseren om echt fruit te eten en kinderen water te laten drinken. Voor volwassenen zijn thee en koffie ook een gezond alternatief", zegt Patricia Schutte van het Voedingscentrum. In de Schijf van Vijf zijn vruchtensappen inmiddels ook niet meer te vinden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →