U kunt makkelijk een VW stelen met een hack
Tech

U kunt makkelijk een VW stelen met een hack.

Een auto starten door hem te 'hacken' kon al een poosje, maar onderzoekers in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben nu een mogelijkheid gevonden om een auto te openen door de auto's op afstand te kraken en zo het signaal van de sleutel waarmee de deur opent te onderscheppen.

Het gaat om tientallen miljoenen auto's van de merken Volkswagen, Audi en Skoda. De NOS heeft navraag gedaan bij de Nederlandse importeur Pon, maar die kan nog niet zeggen om hoeveel Nederlandse auto's het gaat.

Losse systemen

Volgens onderzoeker Timo Kasper gebeurt het openen van een auto en het starten van de auto met twee losstaande systemen. 

De onderzoekers hebben twee manieren gevonden om een auto te openen: een snelle en een lastige. De snelle werkt op de meeste VW's van de laatste twintig jaar. De lastige hack treft ook merken buiten de Volkswagen-groep.

Ja, maar hoe werkt dat dan?

De snelle hack werkt op veel VW's omdat de Duitse autobouwer de afgelopen twintig jaar maar vier verschillende cryptografische, digitale sleutels gebruikt heeft. Als een auto-inbreker eenmaal die sleutel heeft, moet hij proberen om de code die een echte sleutel verstuurt te onderscheppen. Daarvoor moet hij binnen een straal van 90 meter staan van de echte sleutel. Hoe het verder werkt vertellen de onderzoekers niet, om het de dieven niet te makkelijk te maken.

Bij de lastige hack moet de code acht keer onderschept worden, bij het openen of sluiten van de sloten. Deze hack werkt mogelijk op Citroen, Ford en Nissan.

Alle artikelen geladen. Overzicht →