'U rookt, zuipt en bent nog steeds te dik'

'U rookt, zuipt en bent nog steeds te dik' 

11 maart 2022 - 09:55

Dat Nationale Preventieakkoord om ons allemaal te dwingen gezond te leven heeft nog niet echt zijn vruchten afgeworpen: het aantal volwassenen met overgewicht is sinds de invoering van dat akkoord in 2018 niet gedaald. Ook het aantal drinkers en rokers is nauwelijks afgenomen.

"In 2021 hadden nagenoeg evenveel volwassenen overgewicht (50 procent) als in 2018, bij het begin van het Nationaal Preventieakkoord. 14 procent had obesitas, dat is in de afgelopen jaren niet veranderd. Het aandeel rokers is licht gedaald: van 22 procent in 2018 naar 21 procent in 2021. 7 procent van de 18-plussers consumeerde overmatig alcohol, iets minder dan in 2018 en 2019. Het percentage zware drinkers (8 procent) was in 2021 vrijwel gelijk aan voorgaande jaren", meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Geen goed nieuws dus voor onze overheid. Met het preventieakkoord uit 2018 was het doel om overgewicht, roken en problematisch alcoholgebruik terug te dringen bij volwassenen. Het streven is dat in 2040 nog maar 5 procent rookt of te veel drinkt, maar daar mag de overheid nog wel wat meer zijn best voor gaan doen. Laten we de accijnzen nog wat verder verhogen, bijvoorbeeld. 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml