'U was vaker agressief in vliegtuig, schuld van coronamaatregelen'

'U was vaker agressief in vliegtuig, schuld van coronamaatregelen' 

22 maart 2022 - 10:18

Niet alleen in het ov hadden sommige reizigers lak aan de coronamaatregelen, ook in het vliegtuig kon Tokkie-Nederland er wat van. Het aantal voorvallen met ordeverstorende passagiers in is afgelopen jaar gestegen. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hangt die toename samen met de coronamaatregelen.

Bijvoorbeeld als u van mevrouw de stewardess een mondkapje moet dragen terwijl u daar geen zin in heeft: blijkbaar een goede reden om stampij te maken.

"In 2021 kwamen er ruim 880 meldingen over agressieve passagiers binnen. Ongeveer 60 procent van de meldingen ging over passagiers die zich misdroegen vanwege de coronamaatregelen. Twee derde van de gemelde voorvallen viel in de "zwaardere categorie", aldus de ILT. Dan is er sprake van verbale of fysieke agressie, of allebei."

Naar verhouding ging het in 2021 om bijna veertig voorvallen per 10.000 vluchten. Dat is ongeveer een verdubbeling ten opzichte van 2019. Toen kwamen er ook ongeveer 880 meldingen binnen, maar waren er twee keer zoveel vluchten op Schiphol.

Gevolg van dit alles is dat luchtvaartmaatschappijen KLM en Transavia en reisorganisaties TUI en Corendon stoppen met het handhaven van de mondkapjesplicht aan boord. Daarmee gaan ze in tegen het coronabeleid van de overheid. De bedrijven zijn bang dat het draagvlak, als verder nergens meer mondkapjes verplicht zijn, afneemt en er NOG meer situaties met agressieve passagiers ontstaan. Wel zullen zij het dragen van mondkapjes nog 'dringend aanbevelen'.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml