'U zoekt de zon weer op in Turkije'
Binnenland

'U zoekt de zon weer op in Turkije'.

Reisorganisaties hangen de vlag uit. Het blijkt dat u de 'ouderwetse' vakantiestemmingen weer gevonden heeft. Het toerisme in landen als Turkije, Tunesië en Egypte - nog steeds niet bepaald de meest veilige landen - trekt weer flink aan.

Wij kunnen dit nauwelijks geloven want wie wil er nu op vakantie naar een land als Turkije? Het land der tolerantie waar recent nog een mislukte staatsgreep was, waar aanslagen zijn, waar Erdogan - de man die achter iedere boom een Gülen-aanhanger ziet en iedereen die ook maar één wanklank tegen hem laat horen achter slot en grendel zet - de scepter zwaait?

Ook in Tunesië en Egypte trekt het toerisme aan, terwijl het ministerie van Buitenlandse Zaken notabene een negatief reisadvies afgeeft voor delen van die landen vanwege verhoogde risico's op aanslagen.

Het blijkt dan ook dat het geheugen van Nederlandse vakantiegangers nogal kort is en als sneeuw voor de zon verdwijnt wanneer lage prijzen lonken. "Het effect van een aanslag of een onrustige situatie kan heel kort zijn", zegt Jos van der Sterren, directeur van de academie voor toerisme in Breda tegen het AD.

Alle artikelen geladen. Overzicht →