'Uit IS-gebied teruggekeerde vrouw geen terrorist, maar naïef'
Binnenland

'Uit IS-gebied teruggekeerde vrouw geen terrorist, maar naïef'.

De vorige week op Schiphol aangehouden 22-jarige Melis A. die met haar zoontje is teruggekeerd uit strijdgebied van Islamitische Staat, is voorafgaand en tijdens haar verblijf in het kalifaat niet geradicaliseerd, ze was alleen maar "naïef". 

Die geruststellende woorden heeft advocaat Taner Sen namens haar en haar familie uitgeflapt. A. reisde ongeveer twee jaar geleden haar geradicaliseerde partner achterna naar Syrië. Ze zat eerst een tijd in Turkije voor ze begin vorig jaar de grens met Syrië overstak. "Toen oktober vorig jaar haar man overleed, is zij vertrokken", aldus haar advocaat. A. was toen al zwanger.

Volgens de advocaat hangt A. geen radicaal gedachtegoed aan, maar is ze 'kinderlijk naïef'. "Ze geloofde het mooie plaatje dat haar vriend schetste van het kalifaat." Volgens Sen is ze de liefde achternagereisd. "Ze voelde zich hier als moslima niet begrepen. Haar ouders lachten haar uit omdat ze een khimar (een soort hoofddoek) droeg."

Heel ontroerend allemaal. Overigens wordt waarschijnlijk het voorarrest van de vrouw volgende week met drie maanden verlengd en moet ze daarna voor de rechter verschijnen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →