Uitgeprocedeerden hebben nieuw wapen: coronatest weigeren

Uitgeprocedeerden hebben nieuw wapen: coronatest weigeren 

07 februari 2022 - 10:18

Procedures om te bepalen wie recht heeft om zich Nieuwe Nederlander te noemen en wie weer lekker terug naar eigen land mag worden gestuurd. Naast dat die procedures ellenlang duren met soms schrijdende situaties tot gevolg, is het ook nog eens zo dat dit geen enkele zin heeft. Nederland kan wel verblijfsvergunningen intrekken, de migranten zijn dan fysiek nog steeds in ons land aanwezig en zorg er maar eens voor dat ze ook daadwerkelijk weggaan. 

Over het algemeen zijn uitgeprocedeerden vreemd genoeg niet zo happig om mee te werken aan hun vertrek. En in die strijd hebben zij een nieuw wapen gevonden: corona. Of liever gezegd het weigeren van een coronatest. Al het verkeer vanuit Nederland moet immers getest zijn om te voorkomen dat ze niet op het eerste de beste vliegtuig weer teruggestuurd worden.

Het lukt het kabinet maar niet om hier een antwoord op te vinden. Vorig jaar werden 1360 van de 4970 geboekte uitzetvluchten geannuleerd omdat een vreemdeling weigerde mee te werken aan de voor vertrek benodigde afname van een coronatest. Het is inmiddels verreweg de belangrijkste reden dat uitzetting mislukt, meldt De Telegraaf op basis van cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Eind vorig jaar werd al duidelijk dat migranten die geen recht hebben op verblijf in Nederland door de coronapandemie een nieuwe troef in handen hebben om hun vertrek te dwarsbomen. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat hier massaal gebruik van wordt gemaakt.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml