Uitspraak blokkeer-Friezen:  240 uur taakstraf voor Douwes
Binnenland

Uitspraak blokkeer-Friezen: 240 uur taakstraf voor Douwes.

Het hoge woord is eruit. De rechtbank in Leeuwarden doet op dit moment uitspraak in de zaak over de 'blokker-Friezen' en die uitspraak is niet echt verrassend te noemen. 

De rechter heeft de 'frontvrouw' en 'boegbeeld' van de blokkeer-Friezen - het groepje dat tijdens de landelijke intocht van de Sint voorkwam dat een bus vol antipieten in Dokkum kon demonstreren - Jenny Douwes veroordeeld tot 240 uur taakstraf en een voorwaardelijke celstraf van één maand. Zij zou zich  schuldig hebben gemaakt aan 'opruiing'.

Daarnaast krijgt het grootste deel van de blokkeer-Friezen kreeg een taakstraf van 120 uur opgelegd. De rechtbank verweet het Douwes dat ze een oproep op Facebook heeft geplaatst om de anti-pietdemonstranten tegen te houden en daarmee heeft opgeroepen tot het plegen van een strafbaar feit.

Hoewel ze na een verzoek van de politie die oproep later van Facebook verwijderde, bleef ze zich wel actief bemoeien met de actie en gaf ze in Dokkum een interview voor het lege vak waar de demonstranten anders hadden gestaan. "Dat kan moeilijk anders worden gezien dan als daad van iemand die bewust iets in gang heeft gezet en tevreden is over het resultaat", aldus de rechtbank.

Alle artikelen geladen. Overzicht →