Uitspraak rechter: scholiere toch gezakt
Binnenland

Uitspraak rechter: scholiere toch gezakt.

De rechter heeft vandaag in een kort geding bepaald dat een 18-jarige vwo-scholiere uit Breda alsnog gezakt is. Het meisje, dat niet goed genoegd geleerd had, wilde via een slinkse manier alsnog haar diploma bemachtigen.

Ze bleek wel goed te zijn in wiskunde, met die tiende-puntensommetjes. Maar niet goed in kansberekening. Uiteindelijk heeft ze dus dubbel pech: én geen diploma, én de kosten van de rechtszaak erbij. 

De toets Frans bevatte veel fouten. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) erkende dat en paste voor iedereen de beoordeling voor het examen Frans iets aan. Het meisje haalde uiteindelijk een 4 voor haar examen, terwijl ze een 4,1 nodig had om haar diploma te halen. Ze vond de compensatie geen goede berekening van de scores.

Volgens de rechter heeft het CvTE echter niet onrechtmatig gehandeld. Bovendien valt niet te achterhalen of ze, als de vraag wel was goedgekeurd, dan wel de benodigde 4,1 gehaald zou hebben. Toch maar beter leren dus, daar heeft ze nu een jaar de tijd voor.

Alle artikelen geladen. Overzicht →