'Uitzendbureau's werken mee aan discriminatie' 

30 januari 2018 - 09:56

Ja beste reaguurders, DENK, BIJ1, ze hebben stiekem misschien toch wel gelijk. Discriminatie in Nederland komt nog steeds altijd en overal voor. Nu blijkt dat ook dat sommige uitzendbureau's zich hieraan schuldig maken.

Consumentenprogramma Radar lokte een en ander natuurlijk ook niet een beetje uit door zich in een onderzoek voor te doen als een opdrachtgever dat personeel zocht voor een callcenter dat liever geen Turken, Marokkanen of Surinamers in dienst heeft. Daar hadden ze slechte ervaringen mee gehad, stelden zij.

Er werden 78 uitzendbureaus uit de provinciehoofdsteden gebeld, waarna bleek dat bijna de helft (47 procent) een dergelijk verzoek wel kon begrijpen en bereid was om hieraan mee te werken. Slechts een derde zei resoluut 'nee', zoals u hoort te doen volgens de wet.

Uitlokking of niet: "Dit is bij wet verboden" aldus Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens. "Dit is geregeld in de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Wat opvalt is dat ze weten dat ze discrimineren en het toch doen. De wet aan hun laars lappen."

Toch is er ook iets positiefs te melden: in 2011 werd er een vergelijkbaar onderzoek gedaan, toen was het nog veel triester gesteld doordat slechts 15 procent 'nee' zei tegen het verzoek om potentiële arbeidskrachten te selecteren op afkomst.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie