Undercover: Criminelen kochten telefoons van politie, 49 man opgepakt

Undercover: Criminelen kochten telefoons van politie, 49 man opgepakt 

08 juni 2021 - 10:59

HAHA! Bij een wereldwijde undercoveractie - waarbij de politie telefoons verkocht aan criminelen om hen af te kunnen luisteren - zijn 49 Nederlanders gearresteerd. Ook zijn 25 drugslabs en opslagplaatsen opgerold en is meer dan twee miljoen aan contant geld in beslag genomen.

En dat is maar het topje van de ijsberg: in totaal zijn volgens Europol wereldwijd liefst 800 man in de kraag gevat, hebben ruim 700 doorzoekingen plaatsgevonden en zijn grote hoeveelheden cocaïne, crystal meth en contant geld in beslag genomen. De series Undercover, Breaking Bad en weten wij veel wat nog meer zijn er niks bij.

De politie zette met de verkoop van de telefoons (ze zijn écht veilig hoor!) een eigen telefoonnetwerk op onder de naam ANOM, waarmee criminelen zogenaamd versleuteld met elkaar konden communiceren. In plaats daarvan konden undercoveragenten anderhalf jaar lang live meelezen met wat de criminelen allemaal met elkaar te babbelen hadden. 

Wereldwijd waren meer dan 12.000 toestellen actief, die in meer dan honderd landen werden gebruikt. De hele actie stond onder leiding van de Amerikaanse FBI.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.