'UNESCO-besluit ondermijnt christendom'
Buitenland

'UNESCO-besluit ondermijnt christendom'.

Een Israëlische archeoloog maakt gehakt van de resolutie inzake Jeruzalem die UNESCO vandaag zal aannemen. In het besluit worden banden tussen het jodendom en de Tempelberg van de millennia oude stad ontkend. De voor joden heiligste plek, waar de klaagmuur aan grenst, heet volgens de culturele revisionisten van de Verenigde Naties voortaan nog louter Al-Haram Al-Sharif, de islamitische naam van het complex. 

Archeoloog Gabriel Barkay noemt de stemming "een belediging voor wetenschap en geschiedenis", schrijft The Jerusalem Post. De resolutie doorsnijdt volgens hem de banden van de stad met het christendom en het judaïsme. 

"Ik koester alle beschavingen van Jeruzalem, zonder uitzonderingen", aldus Barkay gisteren. "Jezus en de Tempelberg worden 20 maal genoemd in het Nieuwe Testament. Hij was daar vlak voor zijn kruisiging en pakte er de geldwisselaars aan. Als je de joodse band met de Tempelberg bedreigt, dan ondermijn je in feite het christendom, want het is gebaseerd op Jezus en zijn connectie met de plek."

Barkay vindt UNESCO een nogal gepolitiseerde club die kennelijk meent te moeten bukken voor aanhangers van de in Mekka geboren geitenneukersreligie. "Het is interessant om te zien hoe archeologische plaatsen in Syrië worden opgeblazen en in Irak plat gebulldozerd, maar UNESCO is bezig met resoluties over Jeruzalem en het jodendom."

Barkay is betrokken bij het archeologische project dat sinds 2004 opgravingen coördineert onder de Tempelberg. Tot dusver ontdekten de betrokken onderzoekers daar zo'n 500.000 objecten, afkomstig uit de laatste 15.000 jaren geschiedenis. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →