Universiteiten: 'Frankrijk gaat EK winnen'

Universiteiten: 'Frankrijk gaat EK winnen' 

07 juni 2021 - 15:37

Zo, vul uw TOTO maar in en berg uw Oranje-vlaggetjes maar weer op: heel voetballend Europa is bij voorbaat kansloos want Frankrijk maakt de meeste kans om het EK winnen, is de bikkelharde conclusie uit wetenschappelijk onderzoek van de universiteiten van Innsbruck, Gent, Dortmund, München en Molde te zijn.

De onderzoekers gebruikten tal van data voor hun onderzoek: zoals het inwoneraantal van de deelnemende landen, de prestaties van de spelers bij hun clubs en nationale ploegen en de resultaten van de 24 EK-landen in de afgelopen acht jaar.

Klinkt misschien allemaal irrelevant, maar daar gaat het niet om. De onderzoekers voegden al die data samen en lieten de computer 100.000 keer een simulatie doen van een volledig EK. Daar kwam uit dat regerend wereldkampioen Frankrijk de grootste winkans heeft: 14,8 procent. Engeland (13,5 procent) en Spanje (12,3 procent) doen ook enigszins mee.

En onze eigen nationale trots dan? Het Nederlands elftal staat achtste met een winkans van slechts 6,1 procent. Dat is ook niet veel, maar daar kunnen we de onderzoekers niet helemaal ongelijk in geven.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.