Universiteiten, stop het importeren van progressieve onzin!

Universiteiten, stop het importeren van progressieve onzin! 

20 juni 2019 - 14:09

Ik moet iets bekennen: ik ben een chronische langstudeerder. Ik heb gelukkig al een paar jaar een baan, dus het is niet alsof ik niets nuttigs doe, maar mijn masterscriptie is nog steeds niet af. Als gevolg daarvan ben ik zo nu en dan nog weleens te vinden in de  universiteitsbibliotheek. Wat daar vooral opvalt is het enorme aantal “internationale studenten”. Spanjaarden, Bulgaren, Chinezen: overal komen ze vandaan.

Die toestroom gaat gepaard met de verengelsing van het hoger onderwijs. Steeds meer universiteiten bieden studies alleen nog aan in het Engels. Dat is niet alleen een drempel voor Nederlandse studenten die zich in het Engels veel minder goed kunnen uitdrukken dan in hun moedertaal, maar ook voor docenten. Ik heb vaak meegemaakt dat een hoorcollege werd gegeven in houterig steenkolenengels. Zonde, want een interessant verhaal wordt langdradig en onmogelijk om naar te luisteren wanneer een docent de taal niet goed machtig is. Bovendien krijgt een college minder diepgang wanneer de docent bij gebrek aan een uitgebreide Engelse woordenschat meer simpele, oppervlakkige bewoordingen gebruikt. De kwaliteit holt achteruit.

De verengelsing blijft niet beperkt tot de taal van het onderwijs maar is ook op andere vlakken merkbaar. Zo hangt er op de wc tegenwoordig een bordje om studenten erop te wijzen dat het niet de bedoeling is om gehurkt op de wc-bril te zitten. Kennelijk is het in Aziatische landen gebruikelijk om zo je behoefte te doen, en zag de universiteit zich genoodzaakt om de basale regels van normaal wc-gebruik te verduidelijken.

Dat is trouwens niet de enige wc-gerelateerde impact van de internationalisering: twee jaar geleden werd op mijn universiteit een genderneutraal toilet ingevoerd, op aandringen van internationale studenten. Die lopen namelijk voorop in het propageren van progressieve SJW-nonsens, rechtstreeks gekopieerd van Amerikaanse universiteiten. De safe space-cultuur komt in rap tempo naar Nederland, bleek deze week ook uit het bizarre besluit van de Radboud Universiteit om een “huilkamer” te openen voor studenten met tentamenstress. Daar kunnen ze even rustig uithuilen. De ruimte wordt overigens - speciaal voor de internationale studenten - gepromoot met een Engelstalig affiche. Volgens de universiteit gaat het om een “luchtige actie” op verzoek van studenten. Toch wordt het project met serieus enthousiasme uitgevoerd: “We realiseren ook yogalessen en knuffelberen”, vertelt een woordvoerster van de universiteit opgetogen. Totaal losgeslagen. Tentamenstress is van alle tijden: iedere student kan erover meepraten. Maar tegenwoordig is het dus kennelijk nodig om een speciale kamer te hebben waar studenten kunnen gaan janken als ze het even niet meer zien zitten.

De toekomst van Nederland is bij dat soort studenten en universiteiten in slechte handen. Hoe kun je in vredesnaam later het verschil maken en iets betekenen wanneer je in je tentamenweek behoefte hebt aan een speciale huilkamer? Universiteiten moeten zich niet bezighouden met het aanbieden van yogalessen, genderneutrale wc’s en knuffelberen, maar met onderwijs. Dat betekent paal en perk stellen aan de verengelsing, en het weren van uit de Verenigde Staten geïmporteerde onzin. Want op een stelletje zielige hoogopgeleide huilebalken zit niemand te wachten.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie