Upd: Ebru Umar opgepakt in Turkije
Buitenland

Upd: Ebru Umar opgepakt in Turkije.

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar is door de Turkse politie in de boeien geslagen in haar vakantiehuisje in Kusadasi. Umar heeft dat deze avond telefonisch bevestigd aan The Post Online. Op Twitter schrijft ze: "Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap."

Update 01:00 Ebru is in Turkije door de politie meegenomen vanwege haar tweets over de Turkse president Erdogan. Volgens de columniste wordt ze in staat van beschuldiging gesteld voor het plaatsen van haar berichten. Umar schreef afgelopen week een kritische column in Metro, over de mail die het Turkse consulaat rondstuurde. Daarin worden Turkse Nederlanders opgeroepen beledigingen aan het adres van de Turkse president Erdogan te melden. De columniste schreef onder meer: "Maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB’ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

Politiek reageert

Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat de Nederlandse ambassade in Ankara van de kwestie op de hoogte is en dat de medewerkers "ermee bezig zijn". Meer wilde een woordvoerder vooralsnog niet kwijt. CDA-Kamerlid Raymond Knops wil opheldering van premier Mark Rutte en minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij twittert: "Timmermans, Tusk en Merkel bezoeken Turkije, op zelfde moment pakt Turkije NL journalist @umarebru op. Wil zsm uitleg MP Rutte/Koenders." Ook de partij VoorNederland vraagt om opheldering bij Rutte en Koenders en roept op tot "Actie, nu!".

Alle artikelen geladen. Overzicht →