Upd: IS claimt schietpartij
Buitenland

Upd: IS claimt schietpartij.

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de schietpartij in Orlando. Dit zei Amaq, het persagentschap van de jihadistische terreurbeweging vandaag.

Update 20.46 uur: "De gewapende aanval gericht op een homoclub in de stad Orlando in de Amerikaanse staat Florida, waarbij meer dan honderd mensen dood of gewond zijn, is uitgevoerd door een strijder van Islamitische Staat", aldus Amaq volgens het ANP. Volgens Senator Bill Nelson van Florida is de claim door persagentschap Amaq nog niet bevestigd. "We zullen moeten zien wat de connecties zijn zodra we meer details weten", zei hij tegen verslaggevers in Orlando.

Update 20.10 uur: Volgens CNN belde Mateen het Amerikaanse alarmnummer rond het tijdstip dat hij de aanslag pleegde. Hij zou in het gesprek hebben gezegd trouw te zijn aan IS. Ook zou hij de 'Boston bombers' hebben genoemd.

Update 19.13 uur: Hoewel de FBI de informatie nog niet openbaar heeft gemaakt, meldden Amerikaanse juridische handhavers dat het identificatiebewijs van de 29-jarige Mateen op het lichaam van de verdachte schutter is gevonden. Ook hebben familieleden hem geïdentificeerd.

'Gewelddadig & instabiel'

Zijn ex-vrouw, die anoniem wil blijven, ontmoette Mateen acht jaar geleden online en verhuisde naar Florida om met hem te trouwen. Aan The Washington Post vertelt ze dat hij gewelddadig en mentaal instabiel was. Na een schijnbaar normale start van het huwelijk, begon Mateen haar te slaan om triviale redenen zoals het feit dat zij de was niet had gedaan. Zodra haar ouders hoorden over het geweld, hebben ze haar na een huwelijk van slechts enkele maanden bij Mateen weggehaald. Volgens de vrouw kwam haar echtgenoot met losse handjes verder over als "een normaal mens". In de maanden dat ze samen waren heeft ze geen signalen opgepikt van radicalisering.

Vader betuigt spijt

"Dit heeft niets te maken met religie", zei Mir Seddique, de vader van Mateen, tegen NBC News. "We bieden onze excuses aan voor de gebeurtenis", aldus Seddique. "We waren niet op de hoogte van zijn plannen. We zijn geshockeerd, net als de rest van het land." Ook islamitische organisaties in de Verenigde Staten veroordeelden de aanslag. Volgens Seddique werd zijn zoon enkele maanden terug erg kwaad toen hij twee mannen zag zoenen in Miami. Hij vermoedt dat het incident te maken heeft met de schietpartij. Mateen woonde met zijn huidige vrouw en kind in Port St. Lucie (zo'n twee uur van Orlando), vertelt Seddique. Hij was werkzaam als beveiliger en had een graad behaald in strafrecht.

Alle artikelen geladen. Overzicht →