Urker jongeren: 'Jeugd wordt genaaid door gemeente'

Urker jongeren: 'Jeugd wordt genaaid door gemeente' 

23 juni 2022 - 16:39

De omstreden jeugdhonken op Urk: barretjes op een industrieterrein waar jongeren verzamelen om lekker een pilsje te drinken voordat ze gaan feesten. Klinkt gezellig, maar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen afgelopen maart verklaarden enkele raadsleden het huidige jeugdhonkenbeleid failliet. In de barretjes zouden excessen plaatsvinden en de eigenaren zouden zich niet aan de afspraken houden. De vraag is dan ook: is het allemaal echt zo erg?

Voor het radioprogramma '5 dagen' ging verslaggever Rens Turk eens kijken op het industrieterrein van Urk, op zoek naar zo'n jeugdhonk. Ondanks waarschuwingen van andere media ‘ dat ze daar toch niet binnenkwamen’. Maar eenmaal daar blijkt dat erg mee te vallen.

"We zijn een beetje mediaschuw want Urk is nog nooit positief in het nieuws geweest", zegt een jongere. Eenmaal binnen is er een gezellige bar, in een flinke ruimte waar in het weekend wel zestig man zitten. Met koelkasten, een gokkast en zelfs een podium en rode verlichting. Volgens een van de aanwezigen zijn er op het industrieterrein in totaal wel een stuk of vijftien van dit soort jeugdhonken, "maar dit is wel een van de grotere".

De gemeente wil dit nu allemaal opdoeken en boetes van wel 5000 euro uitdelen: "Waarom moet het allemaal zo gedaan worden? In het centrum past het niet. Je hebt daar zeven kroegen. Met zoveel jeugd is dat gewoon te weinig. Met de gemeente is ook geen gesprek te voeren. Ze willen alle jeugd weg hebben en wat moeten wij dan doen in het weekend? Dat interesseert ze vrij weinig heb ik het idee." 

Volgens de jongeren is die boete van 5.000 euro nog maar het begin, en kan het makkelijk oplopen tot wel 20.000 euro: "Het is lullig dat het zo moet. De jeugd wordt gewoon een beetje genaaid, vind ik."

Benieuwd naar de volledige uitzending van het programma '5 dagen'? Luister hem hier terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml