'Utrecht discrimineert erop los bij MBO-studenten'

'Utrecht discrimineert erop los bij MBO-studenten' 

11 juni 2021 - 12:31

Wie had dat gedacht? Utrecht blijkt voor MBO-studerend Nederland een vreselijke plek te zijn: bedrijven in de Domstad discrimineren erop los.

Dat laat onderzoek van het Verweij-Joncker Instituut in opdracht van de gemeente Utrecht zien. De onderzoekers deden zich voor als 577 sollicitanten voor 288 vacatures. Ook vroegen ze naar de ervaringen van bijna 600 MBO-studenten.

Het resultaat is een beerput vanjewelste: het blijkt dat vrouwen meer kans hebben op een stageplek dan mannen, dat namen die een migratieachtergrond doen vermoeden minder kans maken dan gewone 'Hollandse' namen en dat mensen met een islamitische geloofsovertuiging ook bij voorbaat 1-0 achter staan.

Schandalig natuurlijk, zeker omdat dit geldt voor bijna alle sectoren in het Utrechtse bedrijfsleven. Alleen 'Zorg en Welzijn' scoort zoals het zou moeten. Bovendien bleek van alle ondervraagde studenten ongeveer een kwart discriminatie ervaren te hebben tijdens de sollicitatie, en één op de acht zelfs tijdens de stage zelf. Tijd dat dit verandert en de verantwoordelijke wethouder belooft dan ook om de boel aan te pakken.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.