Zendmast geeft Utrechters hoofdpijn
Raar

Zendmast geeft Utrechters hoofdpijn.

In de wijk Lombok in Utrecht staat de Antoniuskerk. Bovenop bevindt zich een zendmast, waar een groep van ruim twintig Lombokkers niet blij mee is. De mast zorgt volgens hen voor hoofdpijn, stress, slapeloosheid en het horen van pieptonen.

Mirjam Bout is een van die Lombokkers. "Het begon zo'n drie jaar geleden. Schelle piep in de oren, oorpijn. Ik heb een tijd slecht geslapen, moe, ik was helemaal niet relaxed. Maar als ik naar buiten de stad ging, of naar m'n werk, dan voelde ik me opeens heel anders." Een 'woonbioloog' concludeerde dat de elektromagnetische straling in haar woning veel te hoog was en liet speciale verf aanbrengen die de straling zou moeten tegenhouden. Helaas is dit niet het geval, zeker niet nu de straling sterker wordt door de nieuwste ontwikkelingen: van een 3G-netwerk is de mast naar een 4G+-netwerk gegaan. 

Buurt in actie

Inmiddels heeft Bout 24 meldingen verzameld, van buurtgenoten die ook gezondheidsklachten hebben en van een aantal mensen die zich zorgen maken over de nabijheid van de mast. De GGD doet niks met hun zorgen, aldus de Lombokkers met hoofdpijn.

De Gezondheidsraad bevestigt echter dat er uit wetenschappelijk onderzoek niet blijkt dat de straling van zendmasten gezondheidsrisico's oplevert, meldt het AD. De PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de ChristenUnie hebben inmiddels vragen gesteld over de kwestie. Zij willen weten wat er met de klachten wordt gedaan en wie de ontwikkeling van het mobiele netwerk monitort en eventuele klachten van bewoners bijhoudt.

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →