Utrechtse salafistenmoskee naar rechter om huurachterstand
Binnenland

Utrechtse salafistenmoskee naar rechter om huurachterstand.

Of salafistenclub Al Fitrah het oude schoolgebouw in de Utrechtse wijk Overvecht moet verlaten, wordt op 2 november door de rechter bepaald. De omstreden stichting zou een huurachterstand van 180.000 euro hebben. 

We Do Projects, eigenaar van het pand, stapte naar de rechter toe, weet De Volkskrant. Maar volgens de advocaat van Al Fitrah, Anis Boumanjal, is er helemaal geen huurachterstand. Wel is het zo dat de salafisten tijdens onderhandelingen over de aankoop van het oude schoolgebouw niets gedokt hebben. Dat was volgens Boumanjal dan ook de afspraak met We Do Projects.

Nee hoor, zegt de advocaat van de pandeigenaar. De partijen zouden de deal steeds niet rond krijgen omdat Al Fitrah alsmaar nieuwe punten aandroeg, maar was dat geen vrijbrief om niet te dokken. "Hoe dan ook moet de huur nu betaald worden", zegt de advocaat.

Jihadisten in wording

Al Fitrah huurt het pand sinds 2012. Ieder weekend krijgen zo'n vierhonderd kinderen er het salafisme om hun oren, wat al vaker voor opschudding zorgde. Die islamitische stroming zou jihadisten kweken. 

De FIOD deed vorige maand nog een inval in Al Fitrah vanwege vermeende witwaspraktijken en curieuze geldstromen uit het Midden-Oosten, en ook in een salafistische moskee in Tilburg. Volgens de raadsheer van de sala-stichting is We Do Projects erop uit Al Fitrah uit het pand te knikkeren om zo hun eigen plannen uit te voeren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →