UvA wil quotum voor minder, minder buitenlandse studenten

UvA wil quotum voor minder, minder buitenlandse studenten 

05 september 2022 - 12:16

Als het aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) ligt, wordt er een keihard quotum ingesteld om de instroom van buitenlandse studenten bij de populaire studies psychologie en politicologie te beperken. Hoe dat precies vorm moet krijgen, wil de universiteit in samenspraak met de opleidingen gaan bepalen.

Want dat er teveel buitenlanders op de universiteiten rondlopen, is duidelijk: bij de studie psychologie van de UvA is inmiddels twee derde van de studenten 'international'. De universiteit kan op de hele studie het aantal studenten beperken met een zogenoemde numerus fixus, maar daarmee treft het ook de Nederlandse studenten en dat is niet de bedoeling.

Het is "broodnodig" dat de studie een beetje toegankelijk blijft voor Nederlanders. Bovendien is 'de werkdruk te hoog en de aantallen studenten te groot'. UvA wil daarom met de pilot uitproberen of het mogelijk is om te sturen op enkel internationale instroom, zodat het onderwijs toegankelijk blijft voor Nederlandse studenten.

Het is voor zover bekend de eerste universiteit in Nederland die op deze manier een quotum wil instellen. Het quotum zou vanaf volgend jaar moeten gelden, enkel voor psychologie en politicologie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml