VAE weigert judoka Israëlisch volkslied
Raar

VAE weigert judoka Israëlisch volkslied.

Perfect staaltje zandbakmentaliteit in Abu Dhabi gisteren, waar de Israëlische judoka Tal Flicker een gouden medaille pakte in de klasse tot 66 kilogram.

De organisatie in de Verenigde Arabische Emiraten verbood Flicker vooraf ook maar iets te tonen dat met Israël te maken heeft. Zo vertegenwoordigde hij de vlag van de Internationale Judo Fedratie en was ook het Israëlische volkslied streng verboden. In plaats daarvan werd de tune van de Internationale Judo Federatie gedraaid.

Krankzinnig staaltje discriminatie. Opmerkelijk ook dat dit gewoon wordt geaccepteerd. Moet u zich eens voorstellen hoe klein de wereld zou worden als pakweg het Marokkaanse volkslied geweigerd zou worden.

Flicker stelt het deuntje van de Judo Federatie als een achtergrondmuziekje te hebben beschouwd. "Ik zong het volkslied met heel mijn hart. Ik ben trots op mijn land. De hele wereld weet dat wij uit Israël komen en wie wij vertegenwoordigen."

Overigens niet de eerste keer dat ze het in het Midden Oosten niet helemaal begrijpen. Bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgelopen jaar weigerde een Egypthische judoka voor de wedstrijd de hand van zijn tegenstander te schudden, want Israëlisch.

Ook vorig jaar gebeurd: het duel van voetbalclub AZ Alkmaar tegen het Israëlische Maccabi Tel Aviv. De Alkmaarders lieten hun Iraanse contractspeler Alireza Jahanbakhsh uit de selectie, omdat hij anders nooit meer voor Iran had mogen uitkomen.

In 2013 verbood de Tunesische tennisbond Malek Jaziri de kwartifinale van het challengertoernooi in het Oezbeekse Tashkent te spelen, want Israëlische tegenstander.

Alle artikelen geladen. Overzicht →