Ouders vaak vals verdacht van kindermisbruik
Binnenland

Ouders vaak vals verdacht van kindermisbruik.

Wanneer je met je kind bij de spoedeisende hulp komt, wordt je, vaak zonder dat te weten, gescreend op kindermishandeling. Voordat de arts of verpleegkundige de patiëntgegevens kan inzien moet er eerst de onderstaande vragenlijst worden ingevuld. Dat leidt in een onvoorstelbare 97% van de gevallen tot een valse verdenking.

De Volkskrant vertelt het verhaal van Yvonne. Anderhalf jaar geleden kwam ze met haar dochtertje in het ziekenhuis. "Ik heb in vertrouwen alles zitten vertellen, maar kennelijk was het bij elkaar toch wat verdacht. En ik kon het blijkbaar allemaal niet goed uitleggen."

De krant meldt dat haar dochter tot haar verbazing zonder diagnose een week werd opgenomen. Later bleek dat de kinderarts een melding had gedaan bij Veilig Thuis (het meldpunt voor kindermishandeling), zonder Yvonne daarover in te lichten. 

Kinderarts Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, wil de vragenlijst desondanks niet afschaffen. "Ik merk dat de screening werkt."

Alle artikelen geladen. Overzicht →