Valt wel mee

Valt wel mee 

01 februari 2021 - 12:01

Het valt wel mee met die rellen. Oké, sommige gasten gooien een paar stenen en fietsen in de lucht, steken wat vuurwerk af, en laten hun blote kont aan de politie zien, waarmee ze eigenlijk willen uitdrukken: ‘Weg met de politie!’ Toegegeven, er zijn een aantal schrijnende situaties geweest, zoals dat Tsjechische meisje, dat in de loop van het water uit het waterkanon kwam te staan, en van wie het hoofd bijkans van het lichaam werd verwijderd; er was de wanhopige winkelierster van wie de zaak in paraplu’s volledig was geplunderd, terwijl het niet eens regende, en er was de pakkende speech van burgemeester Aboutaleb, die zich richtte tot de ouders van de rellende jongeren en in wezen, tussen de regels van z’n toespraakje door, suggerereerde dat die ouders allicht stompzinnige idioten zijn, waarmee hij wel eens gelijk zou kunnen hebben.

De kernvraag was: is de avondklok de belangrijkste oorzaak van al het gedoe? Ik denk van wel. Je kunt zeggen: wat is er mis met na negen uur thuis blijven, temeer omdat alle horeca gesloten is, het koud weer is, en er ’s avonds en ‘s nachts op straat niks te beleven valt? Wel, vooral dit laatste argument klopt niet volledig. Zelfs in een halve of hele lockdown zou je na negen uur op straat nog heel wat kunnen doen. Je kunt bijvoorbeeld naar een parkje wandelen, en daar achter een struik schijten. Ik doe dat geregeld, mede omdat in Vlaanderen de avondklok pas om middernacht van tel is, dus om een uur of tien à half elf loop ik naar het parkje in m’n buurt, daar ga ik achter een struik zitten, waarna ik schijt. Je zal je afvragen: wat is daar zo leuk aan? Nou, je hebt ten eerste het schijten zelf dat leuk is, en niet in het minst ten tweede, het afvegen van de reet met dorre bladeren, dát is pas leuk.

Je kunt ook nog andere dingen doen na negen uur. Dan loop je over straat, en je ziet een mooi meisje passeren, en je keert je om, en gaat op een meter of vijf achter haar stappen, en fluisteren: ‘Heb je rooie lingerie aan? Hé, ik vraag je wat, heb je rooie lingerie aan? Of ben jij zo’n type dat niet eens lingerie draagt? Hé, hoor je me niet? Zullen we naar m’n huis gaan, en daar zal ik je rooie lingerie aantrekken en jij mijn onderbroek met de bruine streep erin? Wat denk je?’ Als het meisje het dol van de angst op een rennen zet, laat haar dan maar, wat schiet je trouwens op met zo’n bangige doos?

Nog iets anders wat je kunt doen, en wat altijd wel heel tof is: graffiti gaan spuiten op muren, standbeelden, winkelramen, auto’s, en garagepoorten. Je neemt je spuitbus mee, en op een muur spuit je: ‘Adolf zou er wel raad mee geweten hebben!’, en op een standbeeld spuit je: ‘Wil iemand aan m’n anus krabben?’, en op een winkelraam spuit je: ‘Vanaf morgen alles gratis en min tien procent!’, en op een auto spuit je: ‘Jat mij maar, ik heb toch geen benzine in de tank’, en op een garagepoort spuit je: ‘Ik ben een Marokkaan en daar is m’n moeder trots op!’

Het kan allemaal nogal kinderachtig en overbodig klinken, maar wat ik wil aantonen, is dat de avondklok in Nederland inderdaad vele mensen dwarsboomt bij het uitvoeren van bepaalde dingen na negen uur. Op die wijze hoeft het niemand te verbazen dat velen hiertegen in opstand kwamen, en allicht in de nabije toekomst verder in opstand zullen komen, en hele steden op stelten zullen zetten, de politie en de pers zullen aanvallen, het huis van burgemeester Aboutaleb zullen bekladden, en met stenen en fietsen zullen gooien. Maar zoals ik al zei valt dat allemaal nog wel heel goed mee. Over een paar maanden zullen we alle rellen vergeten zijn, en zijn we met z’n allen weer gezond, en kunnen we zonder gevaar elkaars rode lingerie dragen zo vaak we willen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.