Van Dam: Brabantse boeren krijgen geen cent
Binnenland

Van Dam: Brabantse boeren krijgen geen cent.

Staatssecretaris Martijn van Dam van de PvdA vindt dat de door hagel getroffen boeren in Noord-Brabant zich maar beter hadden moeten verzekeren tegen de hagelstormen des doods die hun kassen kapot hebben gehageld. Den Haag heeft bovendien het geld niet om de boeren te compenseren.

Volgens Van Dam krijgen de Brabantse boeren jaarlijks negen miljoen euro tegemoetkoming om zich tegen onder andere hagelschade te verzekeren, want "daar kan je je gewoon tegen verzekeren", zegt de staatssecretaris tegen Omroep Brabant. De totaal geschatte schade ligt rond de half miljard euro.

Naast dat het geld er in Den Haag niet is, vindt Van Dam het ook niet eerlijk voor de boeren die zich wel hebben verzekerd. "Die investeren dan wel geld in hun verzekering, om vervolgens te zien dat anderen die zich niet verzekerd hebben óók geld krijgen."

Toch komt Van Dam

Martijn van Dam komt vandaag wel even naar Brabant om met eigen ogen te zien wat de hagelstenen from hell hebben aangericht. En hij zal dan ook de getroffen boeren een "hart onder de riem" te steken.

De provincie Brabant gaat nog wel onderzoeken naar wat er mogelijk is om de getroffen boeren te helpen. Er wordt overwogen om geld voor te schieten voor zonnepanelen, wat ook meteen gebruikt kan worden om daken te repareren.

Alle artikelen geladen. Overzicht →