Van der Burg: 'Momenteel plek zat voor nieuwe asielzoekers'

Van der Burg: 'Momenteel plek zat voor nieuwe asielzoekers' 

15 december 2022 - 13:36

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) stelt tijdens een debat in de Tweede Kamer nieuwe asielzoekers gerust. Op dit moment is er genoeg capaciteit om ze op te vangen. Er zijn zelfs honderden bedden onbezet in de noodopvang en de crisisnoodopvang. En dat is toch wel fijn nu het buiten stervens koud is.

Maar, waarschuwde hij wel, dat is niet iets "om ons rijk te rekenen". In de winter is er altijd een lagere instroom en in het voorjaar zullen de aantallen weer toenemen en lopen tegelijk enkele grote opvangcontracten af.

In totaal zijn nu 2500 bedden in de (crisis-)noodopvang niet bezet. Deze overcapaciteit kan binnen drie weken weg zijn als er geen extra plekken bij komen, aldus de bewindsman. "'Maar nu is het onder controle", zei hij.

Zo sliepen er in aanmeldcentrum Ter Apel nu 1560 mensen, terwijl er plek is voor 2000 mensen. Bij Ter Apel was eerder dit jaar de toestroom van nieuwe asielzoekers zo groot dat mensen er buiten sliepen. Daarna zijn er enkele grote opvanglocaties bijgekomen om mensen snel op te vangen, zoals de Marnewaard. Maar ook daar zijn nu 100 van de 600 plekken bezet. En in de opvang in Dronten zijn nu 1000 van de 1500 beschikbare plekken bezet.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml